Borular, akışkanlık konusunda işlev gösteren, sıvı ve gaz aktarmaya yarayan ürünlerdir. Birçok sektörde kullanımıyla çeşitlilik gösteren borular, paslanmaz ve dayanıklı bir yapıya sahip olması gerekir. Silindir, uçları açık, içi boş, uzun ve dar özelliğe sahiptirler. Borular , yapısı bakımından dikişli ve dikişsiz olmak üzere 2 kategoride ele alınmaktadır. Peki dikişli ve dikişsiz boru arasındaki farklar nelerdir?
Dikişli Borular
Sıvıların akışkanlığı kontrolü için en çok tercih edilen, standart ölçüleriyle beraber boru ve bağlantıların seçimlerinde, nerede, nasıl kullanılacağına bağlı bir biçimde şartlara bağlı şekilde çalışma mantığı olan borulardan dikişli borular, paslanmaz boruların hidrolik sektörü içerisinde en yaygın bilinen diğer modelidir. Düz şerit şeklinde boru haline getirilen dikişli borular, dayanıklılık noktasında basınca dayanıklılığı dikişsiz borulara göre daha düşük seviyededir.
Dikişli borular, projelere uygun şekilde üretimi bulunan ve boru ölçüsüne göre hazırlanılan ürünlerdir. Rulo şeklindeki bu ürünler, yassı sac önce yarım ay şeklinde hazırlanılarak daha sonrasında çember tamamlanacak şekilde dikiş makineleri yardımıyla üretimi tamamlanır. Bu aşamada kaynak işlemi uygulanır ve uçtan uca şeklinde de birleştirme yapılarak tüm işlemler gerçekleştirilmiş olur.
Dikişli borunun direkt ürünü rulo saclardan oluşmaktadır. Üretim aşamasında, öncelikle rulo saçlar çapları hesaplanarak dilimlendirilir, sonrasında hat makineleri aracılığı ile kıvrılarak C şekli verilir. En son O şekli verilerek, iki uç bir araya getirilir. Dikişli çelik borular, kullanım alanları açısından farklı yapıya sahip özellikleri ile, dikişsiz çelik boruların kullanım alanının dışında yer almaktadır. Su ve doğalgaz tesisatlarında kullanılmaktadır. İskele, sanayi ve konstrüksiyon boruları dikişli borular arasında yer almaktadır.
Dikişsiz Borular
Sıcak veya soğuk çekme yöntemiyle elde edilen, boru ölçüsüne göre istenilen projelere uygun şekilde hazırlanan dikişsiz borularda üretim maliyeti düşüktür. Bununla birlikte çekme yöntemiyle hazırlandığı için bütün halinde olur, dikişli borulara göre birçok açıdan mukavemeti de yüksek borulardır. Örneğin basınç noktasında dikişsiz boruların dikişli borulara göre çok daha yüksek basınç dayanıklılığı bulunur. Yüksek basınca sistemlerin birçoğunda da kaynak işlemi görmediği için doğrudan dikişsiz borular kullanıldığını söylemek mümkündür.
Dikişsiz borular, bir başka açıdan değerlendirildiğinde de çekme boru olarak adlandırılır. Üzerinde herhangi bir birleşme noktası olmaması da mukavemet gücünü arttıran en büyük etkenlerden biridir. Soğuk çekme yöntemleriyle beraber üretildiği gibi maliyet açısından daha pahalıdır. Fakat kullanım alanlarına göre de genelde çok yaygın bir şekilde, uzun vadede kullanım ortamı yaratır. Bununla beraber daha ekonomik olduğunu söylemek de mümkündür.
Karaca Metal ile birlikte İstanbul’da dikişli veya dikişsiz borularla beraber tüm sıvı kontrollerinin yapılacağı şekilde yararlanacağınız bir destek alabilirsiniz. Hem dikişli hem de dikişsiz boruların kullanım alanı, kendi özelliklerine uygun şekilde tercihlerinde bulunabilirsiniz.
Korozyona karşı mukavemet ve dayanıklılık gücü yüksek gerektiren tüm projelerde, alanlarda bu dikişsiz çekme borular kullanılır. Birbirinden farklı endüstriyel alanlarda kullanıldığı için çelik, alüminyum şeklinde dikişsiz boru üretimleri bulunur. Paslanmaz özelliği sayesinde kalın etki borular, birbirinden farklı projelerde en çok tercih edilen üretimlerdir. Genellikle tüm kullanım alanlarının da aşağıda listelendiği şekilde pek çok alanda geniş bir kullanım alanına yayılmıştır.
Bununla birlikte genel anlamda paslanmaz dikişsiz boruların tamamında üretim normlarına göre üretim süreci bulunduğu için, birçok projeye uygun şekilde çeşitlendirilmiş üretim kalitesi de bulunur. Aralarında seçimler yapılabilir ve en iyi biçimde de tercihler, projelere uygun şekilde de tamamlanabilir. Genelde sanayi ve ağır sanayi alanlarının birçoğunda dikişli borulara göre dikişsiz borular daha çok tercih edilen boru türleri olmaktadır.
Dikişsiz çelik borular; paslanmaz ve alüminyum olarak kendi içerisinde 2’ye ayrılmaktadır. Ekstrüzyon ve özel haddeleme yöntemleri ile üretilmektedir. Direk ekstrüzyonda dolu ve delikli takoz kullanılırken, endirekt ekstrüzyon yönteminde sadece delikli takoz tercih edilir. Haddeleme yönteminde ise sıcak silindirik bloklar, merdane ve delme işlemini yapan zımba ile kalın et halinde, kalın boru formuna getirilir.
Kalınlığı ve sağlamlığı açısından ağır sanayilerde kullanılmaktadır. Dikişsiz boruların en çok talep edilme sebebi basınç faktörüdür. Mukavemeti, korozyon direnci ve dayanıklılığı sebebi ile tercih edilmektedir. Genellikle kimya sektöründe, gemi endüstrisinde, deri sanayi ve makine sanayi alanlarında kullanılmaktadır. Bunların yanı sıra otomotiv endüstrilerinde, termik ve nükleer santrallerde de uygulanmaktadır. Galvanizleme işlemi için uygun yapıda borulardır. Petrol ve doğalgaz hat boruları, dikişsiz borulardan biridir.