İmalat çeliği, alaşımsız makine imalat çeliği ve sadece karbon olarak bilinir. İmalat çeliği %0,20-0,60 Aralıklarında karbon içeren alaşımsız çeliklere denir. İçeriğinde çok yüksek oranda karbon miktarı yer almasından kaynaklı karbon çeliği olarak da isimlendirilebilir. İmalat çeliğinde sertleşebilir özelliği içerdiği karbon miktarı ile paralel bir şekilde artarken, tokluk oranı ise karbon miktarı ile ters orantılıdır.
Dünyada en sık tercih edilen çelik gruplarının başında imalat çelikleri gelmektedir. Bu malzemeye talep her geçen gün artmaya devam ediyor. İmalat çelik kimyasal yapısında karbon miktarı son derece zengindir. Bununla birlikte sertleşme işlemi için çok dayanıklıdır. Herhangi bir ıslah çalışması sonrasında, çekme dayanımı söz konusu olduğunda çok verimli bir tokluk performansı gösterir.
Kullanıcı beklentileri imalat çeliklerinin sertleşme özelliklerinin yanı sıra dayanıklılık ve sineklik özelliklerine yanıt verilmesidir. Yüksek miktarda karbon içerdiği için, çok kolay bir şekilde sertleşirler. Özellikle kalın kesitler mevcut olan parçalarda, sertlik en çok dikkat edilmesi gereken kriterlerden biridir.
Bu nedenle kalın kesitli ağır işler için kullanılan işlemler için alaşımlı sertlik oranı yüksek çelikler tercih edilmektedir. Bunun için yüksek dayanım gücü bulunan kalın kesitlere sahip imalat çelik üretimi yapan çelik firmalarına yönelmekte fayda vardır. Karaca Metal olarak en nitelikli malzemeler kullanılarak üretilen çeliklerle sizlere üst düzey kalitede hizmet sunuyoruz.
İmalat Çeliği Kullanım Alanları
Yüksek mukavemet istemeyen makine parçalarında imalat çelikleri çok sık bir şekilde kullanılmaktadır. Dişliler, miller, dişli parçaları, akslar, civatalar gibi parçalara yer verilerek; motor, taşıt, makine, aparat gibi malzemelerin yapımında; kalıp setlerinde ve kancaların imalatında çoğunlukla imalat çeliği kullanılmaktadır. Özellikle makine imalat sektörü için imalat çelikleri olmazsa olmazdır.
İmalat çelikleri içeriğinde yer alan karbon miktarına bağlı bir şekilde orta derecede mekanik özelliklere sahiptirler. Üst düzey seviyede dayanç beklenen ya da kalın parçalarda, imalat çeliği yerine alaşımlı ya da düşük alaşımlı çeliklere yer verilmektedir. İmalat çeliği aynı zamanda yüzeyleri sertleştirmeye uygun bir çelik grubu olarak karşınıza çıkmaktadır. Düşük karbon oranında çeliklere sementasyon işlemi uygulanırken, daha yüksek karbona sahip olan imalat çelik yüzey kısımlarında alevle ya da indüksiyonla sertleştirme uygulanmaktadır.
Eğer çelik malzeme kullanılarak bir ürün üretilecek ise en çok tercih edilen malzeme imalat çelik olmaktadır. Bu sayede üretilen malzemenin yapımı çok daha kolay bir hal alır. Yapım aşamasında kullanıcıya pek çok avantaj sunan bu çelikler, dünyada üretimi bulunan pek çok işletme tarafından rağbet görmektedir.
İmalat çeliğin öne çıkan özellikleri arasında çok kolay sertleşebilme vardır. İşlene bilirlik ve kaynak yapabilme özelliği, düşük karbonu bulunan kara kıyasla bir miktar daha azdır. Karbonu düşük olan bu çeliklerde sementasyon rahatlıkla yapılabilir.
İmalat çeliği, dünyada hatırı sayılır bir oranda kullanılır. Bu malzeme çok geniş bir kullanım alanına sahiptir. Özellikle makine, otomotiv ve apart yapımında çok fazla ihtiyaç duyulur. Bu sektörlerin ihtiyaç duyduğu neredeyse tüm çelik ihtiyacı imalat çeliği kullanılarak karşılanmaktadır. Bu çelikten başta dişli ve pim olmak üzere aks, mil gibi pek çok malzeme üretilir ve kullanılır.Kalıp ve kanca imalatı içinde kullanılan imalat çeliği, bütçeyi sarsan fiyatlara sahip olmadığından her kesimden insanın satın alabileceği bir malzemedir. Uygun ve cazip fiyatlarda oluşu kolay ulaşabilmeyi sağlar.
İmalat çeliğinin sertleştirme evresinde, içeriğinde yer alan karbon miktarı çok önemli bir yere sahiptir. İmalat çeliği içinde bulunan karbon oranı ne kadar fazlaysa, çeliğin sertleşme düzeyinde o kadar artış meydana gelir. Bu sebeple çelikteki karbon miktarı önceden mutlaka ölçülmesi şarttır. Bununla birlikte çelikteki tokluk durumu ise karbon miktarının tam tersi derecede artmaktadır.
İmalat çelik seçenekler, kendi aralarında pek çok farklı özellikle ön plana çıkmaktadır. İmalat çeliği çeşitleri şu şekilde sıralanabilir;
- Alaşımsız,
- Krom molibden alaşımlı,
- Krom alaşımlı,
- Mangan alaşımlı,
- 1045 imalat çeliği (Ok45)
- 1050 imalat çeliği
Bu malzeme alaşımsız ve inşaat çekimlerinden sonra, en sık rağbet edilen malzemedir denilebilir. İmalat çeliklerine ıslah çelikleri de denilebilir. Bu malzemelerin teknik özelliklerini göz önünde bulundurup, ihtiyacınıza en uygun seçimi yapabilirsiniz.
İmalat Çeliği Seçenekleri Karaca Metal Farkıyla
İmalat çeliği satın alırken firma güvenilirliği çok önemlidir. Çelik pek çok sektörde aktif kullanılan bir malzeme olduğundan, nitelikli özelliklerde donatılmaya çelik malzeme kullanmak her bakımdan tehlikeli olacaktır. Bu yüzden çelik alanında uzman ve bu işin hakkını veren firmalara yönelmek şarttır.
Karaca Metal, bu anlamda aradığınız üst düzey kalite standartlarına sahip çelik malzemeleri bulabileceğiniz son derece profesyonel bir firmadır. Çok uzun yıllara dayanan çalışma tecrübesi, müşteri odaklı hizmet anlayışı ve alanında uzman kadrosu sayesinde Karaca metal rakiplerinden her zaman için bir adım öndedir. Web sitemizde yer alan iletişim numaralarından bize ulaşıp nitelikli ve sağlam çelik malzeme tedariğini Karaca Metal Farkıyla sağlayabilirsiniz. Karaca Metal, metal söz konusu olduğunda güvenilir alışveriş ve kaliteli hizmet anlayışının buluştuğu tek nokta olmaya devam ediyor.