IPE profiller, enlemesine bakıldığı zaman yatay bir üste, dikey gövdeye ve alt flanşlara sahip ürünlerdir. Bu profiller birçok farklı ölçü ve ebatta üretilebilmektedir. Bunun yanı sıra IPE profil ağırlıkları değişken olabildiği gibi gövde kalınlıkları da farklılaşabilmektedir. Hem yapı alanında hem de endüstride yaygın olarak kullanılan bu profiller yapı, makine ve araç yapımında kullanılır. Geniş bir kullanım alanına sahip olmasının temel nedeni ise yüksek oranda yapısal mukavemet sağlamasıdır. Aynı zamanda farklı formlarda, dış çapı değişken ürünler üretilebilir.
Yüksek kaliteli IPE profillerin farklı ölçülerde ve ebatlarda üretilmesi, bunun yanı sıra yüksek kaliteye sahip olması onu birçok alanda öncelikli tercih haline getirmiştir.
IPE Profil Genel Kullanım Alanları Nelerdir?
IPE profil sağladığı avantajlar nedeniyle birçok farklı kullanım alanına sahiptir. IPE profilin özel olarak kullanıldığı alanları açıklamadan önce, genel kullanım alanlarına değinebiliriz.
IPE profiller genel olarak topraklama malzemeleri, endüstriyel ızgaralar, kamyon römorkörleri ve gemi yapımlarında kullanılır. Bunun yanı sıra yürüyen merdivenlerde, flanşlarda, otomobil aksesuarlarında ve damper gibi alanlarda IPE profillere rastlamak mümkündür. Özetle ifade etmek gerekirse IPE profil günlük yaşam içerisinde farkında olmasak da sürekli olarak kullanılan ürünler arasında yer alır. Bunların yanı sıra profillerin özel olarak ve yaygın şekilde kullanıldığı alanlar vardır.
IPE Profil Nerelerde Kullanılır?
IPE profil; ebat ve yapılarının çok çeşitlenebilmesi nedeniyle birçok farklı alanda kullanılabilmektedir. Bunun yanı sıra mukavemet gücünün yüksek olması da özellikle endüstriyel alanlarda IPE profili önemli bir yere oturtmaktadır. Özellikle binaların ve taşıtların iskelet yapılarında bu profiller yaygın olarak kullanılır. Bunun yanı sıra traktör römorklarında da sıklıkla kullanılan profillerden biridir.
Her türlü yapı uygulamasında tercih edilebilen IPE profiller, aynı zamanda iç yarı çap köşelerine sahip, hafif ürünlerdir. Bunun yanı sıra bu profillerin kesilmesi, kaynaklanması ve biçimlendirilmesi hayli kolaydır. Üretim odaklı olan yapılarda bu profillerin kullanım ağı son derece geniştir. Bunun yanı sıra onarım ve tamirat işlerinde de kolay şekil alması nedeniyle kullanılan malzemelerden biridir. Ayrıca baraj inşaatı, köprü ve otoyol yapımlarında da dayanıklılığı nedeniyle bu malzeme tercih edilmektedir.
IPE Ağırlık Hesaplama
IPE profil hesaplanması konusu, karmaşık sayılabilecek bir işlem gerektirir. Bu sebeple birçok firma ağırlık hesaplama aracı kullanmaktadır. Bu araçlar, IPE profillerin şekli nasıl olursa olsun ağırlığını hesaplamaya yardımcı olur.
IPE ağırlık tablosunda birçok farklı bilgi yer alır. Bu tabloda; IPE profil türü ve bunlara ait, profilin yüksekliği, başlık genişliği, başlık et kalınlığı, gövde et kalınlığı, kesit alanı, demir ağırlığı ve kesit çevre alanı vardır.
Hesaplama aracı kullanılırken ise IPE türü, uzunluk, A ölçüsü, B ölçüsü, tf, w, r ve materyal gibi bilgileri girmenizi isteyecektir. Bu sayede metallerin ağırlıklarını hesaplayabilirsiniz.