
Metal işlemeli birbirinden farklı yolları mevcuttur. Talaşlı, plastik şekil verme, döküm kaynak, geleneksel olmayan şekil verme yöntemleri ve toz metalürjisi olarak kendi içerisinde çeşitlendirilebilir. Yapılacak olan işleme bağlı olarak yöntemi tercih edilmesi mümkündür. Metinlerin işlenme şekline en doğru şekilde uyguladığınız zaman kullanım alanlarına uygun olma konusunda da fayda sağlayabilirsiniz.
Yöntemlerin hangisi uygulanacak olan işleme fayda sağlayacak ise o şekilde işlem yapılmalıdır. İmalat yöntemleri ile işlenen Metal’e değer katarak belirli bir ürüne dönüşmesi sağlanabilir. Karaca Metal en kaliteli işleme yöntemlerini kullanmaktadır.
Metalin işlenmesi ve ürüne dönüştürülmesi konusunda geçen süre zarfında her aşamayı kontrollü ve kaliteli olacak şekilde yönlendirir. Bir ürün elde edebilmek açısından ilk olarak metalin işlenmesi gerekir. Metal işleme tezgahlar üzerinde CNC makineler yardımı ile gerçekleşir. Metal istenen şekli verebilmek açısından doğru yöntemlere yönelim göstermek gerekir.
Metal İşleme Nedir?
Metaller için özel olarak üretilmiş olan tezgahlar üzerinde çeşitli makineler yardımı ile şekil verme amacı güdülerek yapılan işleme metal işleme adı verilir. Metal işleme esnasında kullanılan en önemli araçlardan biri CNC makine olmaktadır. Bu makinanın kolay kullanıma sahip olması ve istenilen şekilde daha kolay bir şekilde verebiliyor olması tercih edilme sebepleri arasında yer alır.
Metal işleme sanayisi gün geçtikçe ilgi görmeye ve farklılaşmaya başlamıştır. Sanayinin belkemiği haline gelen metaller doğru bir şekilde işlendiği zaman ürüne dönüşme aşaması çok daha hızlı bir şekilde gerçekleşir. İhtiyaç olan parçayı üretebilmek amacıyla metalin işlenmesi gerekir.
Lazer kesim cihazları ve CNC makineleri ile metal işleme son derece kolay bir şekilde gerçekleşirken pek çok farklı sektöre de malzeme üretir. Plastik, kalıp, elektronik ve inşaat gibi pek çok farklı sektör için bu metal işleme makinaları ön plana çıkar.
Metal İşleme Neden Yapılır?
Belirli bir ürün elde edebilmek için ilk olarak metalin işlenmesi gerekir. Pek çok farklı sektörde metal kullanımı son derece yaygın olduğu için bu sektörlere ürün sağlayabilmek açısından metali işlemek ve ürünün oluşması için basamak oluşturmak gerekir. Metal işleme gerçekleştirdikten sonra demirçelik de aynı şekilde kolay bir şekilde işlenir.
İhtiyaç olan bir şekilde ise o şekle kolay bir biçimde ulaşmak mümkün olur. Demir işleme makinaları son derece yüksek hassasiyete sahip oldukları için alanında uzman olan kişiler tarafından işleme gerçekleştirmek gerekir. Yapılan milimetrik hesaplar, makine kullanımına hakim olma gibi konular önemlidir. Hesaplamalar ve kullanım doğru bir şekilde gerçekleştiği zaman gerekli olan parça üretilir.
Alanında uzman olan kişilerin çizimleri sayesinde işleme çok daha kolay bir şekilde sana gelir. Metal işleme yalnızca CNC makinesi ile yapılmaz. Aynı zamanda torna, takım tezgahı ve freze gibi yöntemlerle de metal işleme gerçekleşir. Metal şekillendirme işlemi yapılırken çok küçük hesapları göz önünde bulundurmak gerekir. Bu sebeple milimetrik hesaplar yapıldığı zaman herhangi bir problem meydana gelmez.
Metal İşleme: Plastik Şekil Verme
Metal işleme çeşitleri kendi arasında farklılık gösterir. Lazer kesim makineleri kullanarak kolay bir şekilde dinlen ebatta ürün elde edilmiş olur. Plastik şekil verme işlemi en çok tercih edilen işleme yöntemleri arasında yer alır. Belirli esnekliğe sahip olan metallere uygulanır. Katı haldeyken uygulanması daha doğrudur. Gerilmelere sebep olacak büyüklükte ürünler metalin üzerine yüklenir.
Bu şekil verme yöntemi kalıcı değişiklikler oluşturur. ekme, bükme, kesme, dövme ve derin çekme gibi pek çok farklı türü mevcuttur. Yapılacak ürüne hangi işlem uygun ise ona göre tercih yapmak gerekir. O bu işlemi yaparken de ince hesaplar ile yapmak gerektiği konusunda dikkatli davranmak gerekir. Metal şeklini milimetrik olarak verdiğiniz zaman kaynama esnasında herhangi bir problem meydana gelmez.
Aynı zamanda istenilen şekli en kısa süre içerisinde verme şansı da ortaya çıkarır. Son zamanlarda en çok tercih edilen işlemler plastik şekil verme işlemidir. Bu şekilde metali hem kolay hem de yüksek çaba harcamadan işleyebilirsiniz. Karaca Metal bu yöntem ile de hizmet vermektedir.
Metal İşleme: Talaşlı İmalat
Metal işleme yöntemleri arasında yer alan diğer bir yöntem ise talaşlı işleme yöntemidir. Metaller içerisinde bulunan kesici takımlar ortadan kaldırılarak yapılan işleme yöntemidir. Talaş ortadan kalktıktan sonra işleme çok daha kolay bir şekilde devam edilir. Kesici takımlar kullanıldığı zaman talaş kaldırma işlemi çok daha kolay bir şekilde gerçekleşir. Çok talaşlı olan metalleri işlerken bu yöntem mutlaka tercih edilmelidir.
Tornalama ve frezeleme işlemlerden çok tercih edilen yöntemler arasında yer almaktadır. Aynı zamanda planyalama, vargelleme ve taşlama gibi daha pek çok farklı yöntemi bulunur. Alanında uzman olan kişiler tarafından yapıldığı zaman daha etkili bir işleme sistemi meydana gelmiş olur.
Kaliteli olan kesici takımlar kullanmak daha iyi bir sonuç elde edebilmek açısından önemlidir. Metal işleme yöntemleri son yıllarda gelişim göstermeye başladı. Hem kimyasal hem de mekanik yöntemler kullanıldığı için metalin yapısına bağlı olarak en uygun yöntemi tercih edebilirsiniz.
Metal İşleme: Döküm
Metal işleme yapılırken en çok tercih edilen mekanik yöntemlerden bir diğeri ise döküm yöntemidir. Belirli bir geometrik şeklin içerisine sıvı haldeki metal dökülerek bu şekilde kolay biçim verilir. Pek çok farklı geometrik ölçüye sahip olan kalıp bulunur. Bu işlem yapabilmek için ilk olarak metalli sıvı hale getirmek gerekir. Daha sonrasında ise belirlenen kalıp içerisine dökülerek belirli bir süre bu şekilde bekletme gerekir.
Kısa süre içerisinde dökülen kabin şeklini alır. Ekonomik açıdan çok daha uygun fiyatlı olduğu için son zamanlarda bu işlem çok fazla tercih edilmeye başlamıştır. Makine gövdesi, pompa ve motor bloku bu şekilde imal edilebilir.
Aynı zamanda dişli, vana ve kasnak gibi cisimlerin üretimi esnasında da bu yöntem çok sık tercih edilen bir yöntem haline gelmiştir. Hem düşük bütçe ile hem de düşük işgücü ile yapılan bir işlem olmasından kaynaklı olarak metal işleme çeşitleri arasından plana çıkmıştır.
Metal İşleme: Kaynak
Kaynak ile metal işleme ısı ve basınç etkisi ile gerçekleşir. İki farklı metal parçasını ısı ve basınç kullanarak birleştirebilir ve şekil verebilirsiniz. Pek çok metal işlemi yapılırken bu yöntemi tercih edilir. Özellikle elektrik ark kaynağı, plazma kaynağı ve lazer kaynağı gibi türler ön plana çıkmaktadır. Punto kaynağı kompleks yapıda olan metallerin birleştirme esnasında ve şekil verilme esnasında tercih edilir.
Basınç ile ısı bir arada tercih edilir. Hem ısı hem basınç yüksek oranda verildiği için kısa süre içerisinde istenilen şekil elde edilir. Bu işlem esnasında da çok fazla işgücüne ihtiyaç bulunmaz. Fakat diğer yöntemlere göre daha dikkatli davranması gereken yöntemlerdir. Isı fazla uygulanır ya da eksik uygulanır ise yanlış yere kaynak yapılabilir. Bu gibi konularda çok dikkatli davranmak gerekir. Karaca Metal işleme konusunda en hassas çalışma gösteren firmalar arasında yer alır.