Soğuk sac şekillendirme, üzerinde şekillendirmenin yapıldığı düz bir lamine metal levhadan başlayarak, ona kalıcı olarak istenen şekli vermek için gerçekleştirilen bir dizi işlemden oluşur. İşlem, malzemenin elastik direncin ötesinde bir noktaya kadar deforme olmasını gerektirir, ancak kırılma noktasının ötesine itilmemelidir.
Karaca Metal soğuk şekillendirme işlemlerinde metalin yapısını etkilemediği, mekanik özelliklerini ve direncini koruduğu için çok kaliteli mekanik bileşenler elde edilmektedir.
Yüksek sıcaklıklarda ısıl işleme tabi tutulmadığı için soğuk sac şekillendirme olarak adlandırılmaktadır. Bazı durumlarda, eğer parçalar çok kalınsa, bazı işlemler sıcak, hatta füzyon sıcaklığının üçte ikisine ulaşan sıcaklıklarda gerçekleştirilmektedir.
Soğuk Sac Şekillendirme Nedir?
Soğuk sac şekillendirme işlemi, pres gibi çok kaliteli teknolojik makinelerle ve kesme veya deformasyon kuvvetini sac üzerine aktaran kalıplar gibi özel ekipmanlarla gerçekleştirilme işlemine denir. Bireysel istekler ve farklı özelliklerde kalıplamanın yapılması gereken, birden fazla sektöre yönelik sac oluşturmak için kullanılan bir tekniktir.
Soğuk şekillendirme işleminden sonra, sacın hızlı bir şekilde hareket ettiği uzun bir yol üzerinde düzenlenen bazı otomatik mekanik presler tarafından sacın işlendiği pek çok aşama bulunmaktadır.
Bu tür işlemler sırasında, bileşeni oluşturmak için gereken minimum malzeme miktarı ile deformasyon işlemlerinin gerçekleştirileceği doğru sıra arasında bir denge kurabilmek önemlidir. Bu konuda Karaca Metal son derece profesyonel işlemler sağlamaktadır.
Soğuk Sac Şekillendirme Kapsamları
Genel olarak, makinelerin uygun olmayan şekilde kullanılması işi tehlikeye atabilir, halihazırda tamamen doldurulmuş parçaları sıkıştırabilir, dolayısıyla makineye aşırı yük bindirebilir ve ayrıca işleme maliyetinin artmasına neden olabilir. Bu kapsamda Karaca Metal soğuk soğuk şekillendirme yöntemleri, ikiye ayrılır: kesme, bükme ve bükme, çekme.
İlk iki aşama soğuk olarak gerçekleştirilir, sonuncusu ise belirli durumlarda sıcak olarak gerçekleştirilebilir. Bitmiş bir ürün oluşturmak için çoğu zaman tüm bu işlemler gereklidir, ancak izlenecek prosedür birçok faktöre, özellikle de oluşturulacak ürünün nihai karmaşıklığına ve kullanılan malzemenin türüne bağlıdır.
Soğuk Sac Şekillendirme Süreçleri
Genel olarak, saç şekillendirme işlemleri efektif gerilimdeki farklılıklara göre sınıflandırılmaktadır. Sıkıştırma oluşturma, tek veya çok eksenli sıkıştırma yüklemesini içerir. Aynı zamanda aşağıdaki süreçleri de içermektedir. Bunlar:
- Malzemenin bir çift silindirden geçtiği haddeleme,
- Bir makinenin malzemeyi bir delikten ittiği ekstrüzyon,
- Bir presin malzemeyi bir kalıbın etrafına veya üzerine bastırdığı kalıp oluşturma,
- Lokalize basınç kuvvetlerinin malzemeyi şekillendirdiği dövme bir aletin nesneye bastırıldığı tırtıl.
Tüm bunların dışında Karaca Metal işlemlerinde başka şekillendirme süreçleri de vardır: Tek veya çok eksenli çekme gerilimleri (esnetme, genleşme ve gömme) kullanarak çekme şekillendirme, kombine çekme ve sıkıştırma şekillendirme (damgalama, kalıptan çekme, vb.), bükülme yükü altında bükülme, kesme gibi pek çok süreç bulunmaktadır.
Metallerin Şekillendirme İşlemleri
Karaca Metal ürünlerinde sac malzemenin mekanik veya hidrolik bir aletle preslenerek şekillendirilmesinden elde edilir. Sıcak ya da soğuk, sürekli ya da yarı sürekli olabilir. Bu işlem, temel malzemede basınç ve kesme kuvvetleri üretebilir.
Operasyon sırasında metal alaşımları yırtılmadan önemli ölçüde deformasyona uğrar. Böylece nesneler enine bir profil elde eder ve çok çeşitli uygulamalar için uygundur. Bu kapsamda oda sıcaklığında yapılan tüm işlemlerde Karaca Metal en uygun prosedürü uygulamaktadır.
Soğuk Sac Şekillendirme Avantajları
Soğuk sac şekillendirmenin sunduğu avantajlar, son kullanıcıya herhangi bir sınırlama getirmeyecek şekilde, en büyüğünden en küçüğüne kadar farklı ebatlardaki ürünleri ara ebatlardan geçerek işleyebilme imkanıdır.
Soğuk kalıplama ile son derece kolay bir şekilde bitmiş şekle sahip bir nihai ürün oluşturulur ve daha fazla işlem gerektirmez. Ayrıca, buna bağlı olarak da mükemmel bir yüzey kalitesi elde edilmesine, üretim maliyetlerinin düşürülmesine ve hammadde kullanımının azaltılmasına olanak tanımaktadır.
Alüminyum Soğuk Sac Şekillendirme
Alüminyum, sıcak veya soğuk olarak en sık ekstrüde edilen malzeme olmaya devam ediyor. Alüminyum ekstrüzyon pazar büyüklüğü 2020'den 2024'e kadar 6,76 milyon ton artabilir. Ürünler, prefabrik binaların çatı kaplamaları da dahil olmak üzere çeşitli uygulamalarda yaygın olarak kullanılmaktadır.
Ancak otomotiv, lojistik, ilaç, tüketim malları ve perakende sektörlerindeki büyüme bu talebi daha da artıracak. Öte yandan şekillendirme hizmetlerinde, aşındırıcı olmayan çubukların, otomobil parçalarının, boru bağlantı parçalarının ve mühendislik parçalarının ekstrüzyona tabi tutulması için pirinç kullanılır.
Sac Şekillendirmede Kullanılan İşlemler
Günümüzde en sık kullanılan metaller arasında alüminyum, çelik ve pirinç bulunur, aynı zamanda bakır, kalay, kurşun, magnezyum, çinko ve titanyum da vardır. Karaca Metal, otomotiv gövde bileşenleri gibi sac levhaları oluşturmak için iki araç kullanmaktadır. Zımba adı verilen bir tanesi germe, bükme ya da kesme işlemlerini gerçekleştirir.
Kalıp bloğu adı verilen diğeri ise parçayı güvenli bir şekilde kilitler ve benzer bir germe, bükme veya kesme işlemini gerçekleştirmektedir. Sac metal, metal işlemede kullanılan temel şekillerden biridir ve pek çok alanda kolaylık sağlamak amacıyla çeşitli şekillerde kesilip bükülebilir.
Sac Şekillendirme Teknik Özellikleri
Karaca Metal işlemlerinde metalin bir şekil veya kalıp üzerine gerildiği damgalama, dönüşümlü olarak yuvaların kesilmesi veya damgalanması, ardından metal levhanın bir akordeon gibi gerilmesinden oluşan genişleme tekniği kullanılmaktadır.
Hava ve su akışına ihtiyaç duyulan uygulamalar için mükemmel bir teknik olmaktadır. Başka bir teknik de lazer ışınının malzemeyi ısıtıp yaktığı, sac metalin kesilmesini mümkün kılan lazer kesim. Sıkı bir şekilde kontrol edilen bir korozyon işlemi olan fotokimyasal işleme sağlanmaktadır.
Amaç çok ince detaylara sahip karmaşık metal parçalar üretmektir. Aynı zamanda bir paslanmaz çelik şerit, aynı uzunluktaki yumuşak çeliğe göre iki kat daha fazla kuvvet gerektirdiği için en uygun teknikler kullanılarak, şekillendirme yapılmaktadır.
Sac Şekillendirme Tasarımları
Uzun ve ince sac nesneleri tasarlamak için kullanılan abkant pres şekillendirme gibi özelliklere sahip, zımbalama tekniği, metal levhanın bir zımba ile bir prese monte edilmiş bir kalıp arasına yerleştirilmesinden oluşmaktadır. Bir veya daha fazla merdane çiftinin parçanın kalınlığını azalttığı haddeleme işlemi de uygulanmaktadır.
Karaca Metal ürünlerinde, kalınlığın üniform hale getirilmesi için kullanılan teknik baskı, yüksek hız, yüksek basınçlı su jeti veya su ve aşındırıcı madde karışımı kullanılarak metal veya diğer malzemelerin kontrollü aşındırılması için su jeti ile kesme tekniği kullanılmaktadır.
Sac Şekillendirmenin Önemi
Bir malzemenin şekillendirilmesi, bir dizi özel tekniğin ardından ona belirli bir şekil elde edilmesini amaçlamaktadır. Bu işlem, metalurji malzemesi eklemeden veya çıkarmadan bir parçayı yeniden şekillendirmenize olanak tanır.
Karaca Metal bunu çeşitli yöntemlerle başarabilmektedir. Bu konuda çok sayıda taleple birlikte küresel metal şekillendirme takım tezgahı pazarında çok geniş bir yere sahip olmaktadır.
Şekillendirme için malzeme seçimi yönteme bağlı olmaktadır. Metalin özelliklerine bağlı olarak az çok kolay işlenebilecektir. Bu bağlamda yapılan işlemler soğuk olarak, en doğru teknikler ile sağlanmaktadır.
Soğuk sac şekillendirme, çeşitli teknikler kullanılarak malzeme eklemeden veya çıkarmadan bir parçayı yeniden şekillendirmenize olanak sağlayan bir işlemdir. Üreticilerin daha fazla üretkenliğe doğru artan evrimi, son yıllarda otomatik araçların benimsenmesine yol açmıştır.
Otomotiv, havacılık ve inşaat endüstrileri metal şekillendirmeyle en fazla ilgilenen sektörlerdir. Bu kapsamda Karaca Metal en doğru şekillendirme tekniği ile uygun hizmetler sunmaktadır.